Monday, February 13, 2012

jemput-jemput udang

Assalamualaikum wbt. okay hari ni gua nak share dgn korang macam mana nak buat Jemput jemput udang + kentang. resepi ni member gua yang ajar. gua panggil jemput2. korang panggil ape erh? cucur? cekodok? ape2 ajela.. hahah

berikut adalah bahan-bahan ;
1. tepung gandum
2. telur
3. air
4. kiub pati ikan bilis/ayam
5. kentang
6. udang
7. bawang merah
8. lada merah. kalau nak pedas, letak cili padi. hoho
9. garam secukup rasa



cara-cara :



1. gaulkan tepung, kiub pati ayam dan telur bersama air. masukkan kentang yang dipotong dadu. potong kecik2, biar cepat empuk. 
2. masukkan bawang merah, cili
3. masukkan udang
4. gaul sehingga mesra. cewah. kalau tak masin, tambah garam
5. goreng 

maka jadilah begini..





pastu makan!! senang je. buat macam cucur ikan bilis biasa je. tapi ingat, buat tu sambil2 baca selawat banyak2, buat dgn penuh ikhlas dan kasih sayang. pasti sedap. weee..

okay itu saja..

selamat mencuba!!



resepi lain oleh Aesya Zealous : Popia DagingPrawn and Mushroom Carbonara


9 comments:

NiaLidia. said...

wahhh hebat , asyik masakk je skrg , dah berusaha ke arah alam bahagia ke apa? hahaha :P

mr_right said...

ni rasa nak pi masak neh ! hee

Azura @ cik buaya said...

wah2 sedapnye nk try resepi yang ni plak.. plus kalau nk bg cucur lembut buh air panas dulu sikit then baru air suam.. insyaAllah lg lembut :) just sharing

Akim Iqbal said...

Woha ! Menantu pilihan bukan mak saya !

ShahzCudin said...

ingatkn bende ape la 'jemput2' tu,,kuih rupenye...

Pendamba Mawar said...

wah lu ni sejak bila berjinak2 ngan dapur ni

Farrah yong said...

awakkk , awak jadi chef ek ? meh jadi chef dekat umah kita meh ? hakhakahakahakahaka ;p

saya cello191 said...

dah jadi blog resipi plak..

takpe2..anak dara mmg kena blaja masak...^^

keeya mustafa said...

kalau jual mahal ni aesya..
banyak betul ko letak udang... :)

 

Copyright © 2013 | Aesya Zealous | by Cik Bulat