Wednesday, November 2, 2016

Aunty macam pelakon lah !


Al-kisahnya, haritu akak aku balik kerja lambat. Jadi, dia mintak tolong aku fetch baby Adam dari rumah orang jaga. Masuk je rumah tu, ada la beberapa orang budak umur 5-6 tahun begitu. Diorang tak pernah nampak aku sebelum ni..







pernah dengar tak yang orang kata, budak2 tak reti menipu?


HAHAHAHAHHA.

kbye

p/s: Naseb diorang tak kata akak macam Neelopa. Kalau tak memang akak belanja sorang satu aiskrim. KAH


Thursday, October 27, 2016

Pengalaman Berniaga Barang Preloved : Car Boot Sales Kota Damansara

Assalamualaikum wbt. 

20 Mac 2016.

Dalam almari banyakkk sangat baju yang dah tak guna. Ada baju yang dah tak muat. Ada yang taknak pakai dah meskipun masih muat. Berkarung jugak la plastik dah buang tapi masih ada. So, kami adik beradik decide nak jual car boot sales. nak letgo semuaaaanya.

Niat nak clear barang je. Ada baju yang sekali pakai, yang selalu pakai, yang tak pernah pakai pun ada. Kami pun survey kat facebook ; Carboot Sales Kota Damansara. Seminggu sebelum, kami gigih jalan-jalan carboot sales tengok orang jual mcm mana. Maklumlah, tak pernah meniaga oi! hahaha.. 

Harga semua bawah RM10 sehelai. Paling banyak blouse. Kami jual sehelai RM5 je ! standard harga-harga kat situ. Walaupun harga sebenar kekadang menitis air mata, tapi sebab nk letgo, kita bagi can kat orang lain plak pakai baju kita, hehe. Banyak blouse, kemeja , t-shirt dari Mark & Spencer, Rope, Tized, H&M dan macam2 brand lagi.. Aidijuma preloved pun kami jual. Novel dan juga komik Lawak Kampus. 

Sebelum pergi tu kitorang target jual 10 helai pun jadi la. Janji balik modal sewa tapak! hahaha ! Risau sangat RM5 pun takut orang taknak beli. Yela, ramai kot yang jual. Pastu plak pertengahan bulan. Lagi pulak Ekuinoks hari ni.. Mesti ramai orang tak keluar rumah. 

Kisahnya kitorang dah target port baik punya. tepi-tepi. so kitorang parking awal. haha.  Car boot ni mula pukul 8.00 pagi tapi masa tu kitorang baru sampai. Tepat-tepat jam 8.00 pagi. Aku dengan adik lelaki aku baru je bukak boot kereta. letak satu rail baju, dah ada customer yang dah belek-belek baju. 


Haha masa tu dah gelabah tetiba ramai datang serbu. tak menang tangan. 


Dipendekkan cerita, bila kami kira-kira, kami berjaya jual lebih kurang 63 helai@pasang baju hari ni ! Unbelievable! HAHA. 

tak sangka wehhh. Syukur.. Average kami jual sehelai RM5.. cuba la darabkan dengan  63.. huhu... 2 jam je weh. 8.00-10.00 pagi je dah habis baju.. tinggal baju yang kurang cantik je. Pukul 10 cmtu tengok mcm dah tak ramai, cuaca makin panas, Patut habis jam 12 tengah hari. Tapi kami pun kemas2 dan gerak balik. rasanya kami orang pertama kot yang balik dulu. hehe tak tahan panas.


my sis. dia datang niat nak pass air dan roti je, tak pasal kena tolong. sbb ramai customer serbu. hahaahh..




Tak sempat nak ambil gambar masa mula-mula setup. Orang datang serbu. ini je yang tinggal setelah sejam melayan customer.. sejam lagi makin berkurangan baju-baju..





yang ni kira tak ramai orang. kalau ramai entah macam mana tah. huhu.


Siapa yang berminat nak menjual barangan,  boleh survey2 kat FB 

KLIK LINK KT BAWAH NI





Monday, October 24, 2016

Idea Hantaran Pertunangan



Assalamualaikum wbt. Post kali ni aku nak share pasal dulang2 hantaran semasa tunang pulak..

Dulang kami 13 berbalas 13. 13 daripada pihak perempuan, 13 dari pihak lelaki.

SERIUS LAA? BUKAN ADAT PEREMPUAN LAGI BANYAK KE??

KAT SINI AKU PUN TAK SEDAR. LAST COMMUNICATION ADALAH 13 VS 11

Alih alih jadi 13 berbalas 13 ? 

Takpela kan. Belah sana excited nak bermenantu kot hahahahaha

**************************************

Kenapa banyak? sebab dah taknak fikir dah masa nikah nanti nak berdulang-dulang bagai.

Barang2 hantaran pun beli untuk yang boleh guna seharian. 

Pasal dulang hantaran,  Kalau ikutkan memang tak sempat survey. Otak memang dah jem memang tak menyempat nak tanya sedara mara. Masa tu aku busy sangat kerja. So,  aku survey kat instagram je sebelum tido. hahaha.

Satu dulang hantaran kalau siap hias ada yang mencecah RM30 dan ke atas. Simple je pun hiasan tapi harga mak datokkk kemain mahal, Kau bayangkan aku 13 dulang? Dah berapa kan? Memang tak la. Kalau nak hias sendiri, nak beli bunga bagai pun mahal, bila masa plak nak hias?? 

Memang excited fefeeling konon nak ada pengalaman hias hantaran , tapi hampehh masa tak mengizinkan. lagipun aku majlis tunang simple2 je.

Hasil survey kat insta berjaya! aku jumpa insta @adriana_qaseh

dia ni orang Klang. Syukur dia buat delivery barang area Klang dan Shah Alam.

SEWA DULANG RM10 je beb! SATU DULANG RM10. SIAP BUNGA2 DAH. 
13 DULANG BARU RM130 KAN? OKEY LA TUU..

Jadi, aku just letak barang dan ikat riben dan letak manik.




Kat bawah ni adalah senarai hantaran belah perempuan dan juga antara gambar-gambar :)

1) Al-Quran
2) Sejadah (Kakak ipar sponsor)
3) Sirih junjung
4) Wallet + handkerchief
5) Jam tangan
6) Cake (Kakak sponsor)
7) Cupcake (Kakak sponsor)
8) Cookies 
9) Buah-buahan
10) Kemeja
11) Potpouri
12) Kasut
13) Chocolate in Box ( Kawan sponsor)



Tak pandai hias punnnnnn. huwahuwaaaa














Hantaran dari Pihak Lelaki 

1) Sirih Junjung
2) Tepak sirih
3) Cookies + Chocolate
4) Cupcake
5) Handbag
6) Perfume
7) Jubah
8) Jam tangan
9) Buah-buahan
10) Cincin
11) Cake
12) Telekung
13) Potpouri


Ya Allah, hantaran belah lelaki sangatlahhhhhhh ohsemmm.. Klasik sangat weh.. Aku rasa terbalik lak. Patut ni hantaran daripada belah perempuan hahahaha..





KAU TENGOKKKK !

MACAM HANTARAN MODEN VS HANTARAN KLASIK 

HAHAHAHA..

siap berkaca-kaca beb !

fyi : bakal mak mertua aku ada kedai cenderamata dan kedai kerepek2 kat Dataran Pahlawan , Melaka. Sebab tu la gini jadinya hantaran. hhuhuhu..


Moga korang semua dapatlah idea serba sedikit nak sediakan hantaran pertunangan / perkahwinan.

Sekian , terima kasihhhh heehee

Saturday, October 22, 2016

Baju Tunang Readymade : Syima Tailor


Assalamualaikum wbt. Hai Bloggersss dan pembaca sekalian. Orait, kali ni aku nak cerita pasalbaju tunang. Apa??? Aesya Zealous dan bertunang? Ya ya ya. Takyah terkejut sangat laaa aku sendiri pun terkejut . hahaha mana taknya, kenal bulan Februari, April dan bertunang. Gelojoh kan?? hahaha aku ikut je. Lagipun pakcik aku yang kenalkan Encik Tunang tu kat aku. Dua2 pihak setuju, jalan jela kan. Takut dikebas orang, >.<

Actually  kitorang decide untuk bertunang adalah pada  3 MINGGU SEBELUM ! wahahaha actually lama dan Encik Tunang ni bagitau. Tapi aku tak confident, dan aku ingat tak serius. so aku buat derk jelaaa.. Gila apa baru kenal dah nak bertunang?? ahhahaha..

Jadi, persiapan aku jangan expect laa nak gilang gemilang gitew. Memang decide nak buat kecik kecik je. Takde besar besaran bagai/


Jadi, ni je yang ada masa majlis pertunangan aku,

BAJU TUNANG (syimatailor) + SHAWL (Benanghijau) + Veil (Sewa kat member ofis)
BUNGA TANGAN (RM15 kat kedai bunga)
KHEMAH 2 KETUL + MAKAN TENGAHARI 80 PAX
DULANG HANTARAN (13 dulang) (sewa RM10 sedulang, just tambah hiasan sikit2)
FACIAL sebelum hari majlis. abah yang suruh, kalau ikut aku. tak koseeee hakakk..
HIAS BILIK ( BELI CADAR BARU)

TAKDE PELAMIN. 

 PHOTOGRAPHER pun takde. Adik aku snap guna DSLR dia. 




BAJU TUNANG
Aku taktau la kalau orang lain tempah ke apa tapi dalam pale otak aku ni memang beli jela, Lagi 3 minggu kejadah apa nak tempah hahah. 

Seolah dipermudahkan, aku jumpa kedai baju, Syima Tailor dekat Alam Avenue, Shah Alam. 
Banyakkkkk baju siap cantik2 dan ada saiz. Masa tu saiz aku 44 beb. Aku gemuk . ya, tahu. diam!!

Syima Tailor
No 17-G, Jalan Serai Wangi K16/K, 
Alam Avenue 2, Seksyen 16. 
Shah Alam 40200.



Aku pun pilih la baju ni.. kaler salmon peach gitu. Salmon ke Peach? ah lantakk.

Harga?? RM200-250 gitu masa aku beli. Tak ingat harga.

 Masa sale jatuh sampai bawah RM200 bila aku survey lagi sekali haritu.




Hasilnya, tadaaaaaaaaa.. cantik tak hakakkk??? 

Menangis kauuu hakak transform jadi gini. Akak-akak sangat. Ladiesss weyhh



MAKE UP/ MEKAP
2 minggu sebelum majlis, aku whatsapp2 dengan akak ipar aku. Pastu akak ipar aku tanya, mekap camne?

Jawapan aku, KENA MAKE UP KE??? TAK PAYAH TAKPE KE..

hahaha pengsan akak ipar aku baca.hoii mekap la sikit. muka macam kuntilanak pulak pastu ade hati xnak mekap.. harhahar

Disebabkan akak ipar aku pandai mekap maka aku suruh dia make up kan walaupun dia bukan seorang MUA.. 

TADAAAAAAAAAA..








MAKE UP biasa je. Nampak cantik tu maybe sebab muka asal aku memang dah cantik.. HAHAHAHAHAH #pegimampos







beberapa bulan selepas bertunang, aku ada jumpa bakal adik ipar aku..dia kata.. 



KAU ADA??

HAHAHAHAA




P/S : Lain-lain preparation aku akan share next next post ya. saje share untuk orang yg nak bertunang urgent macam aku ni, wuhuhu..

Monday, September 19, 2016

Ada lagi ke yang baca blog ni? haha

Salam.


Ada lagi ke yang baca blog ni..??


hahaha..


Rasanya aku dah terlalu matured untuk lukis-lukis kartun ..


kikiki

Friday, April 29, 2016

Sunday, February 7, 2016

Felt Name Keychain


Hai  uolss ! Double Loved Craft beroperasi kembali !! 












Felt Name Keychain 
1-5 huruf : RM4,00 (belum termasuk postage)
tambahan huruf seterusnya : RM0.30
utk tempahan , PM ke facebook kami :


 atau whatsapp :013-3672152

Tuesday, January 19, 2016

Cobalah untuk Tabah


Assalamualaikum wbt. Jadi pengajar satu benda je kau kena terapkan dalam hidup kau. TABAH. 

haha..












p/s : banyak lagi situasi yang memerlukan kesabaran. Mengajar ni didik aku supaya bersabar.

Sunday, December 27, 2015

Berwajah Matang? Atau Babyface? Mana satu pilihan anda?



Salam. Siapa yang pernah jumpa aku, memang nampak aku macam berusia sikit. Mungkin disebabkan faktor aku tinggi, berbadan besar dan berperwatakan matang yang buat orang ingat aku lebih tua daripada usia sebenar aku.

 kahkah main tibai je. Muka tua tu terima jelaa. hahahaha

Sampaikan kakak aku pun suruh aku pakai pakaian yang nampak muda muda gitu. Kalau  tak mesti orang ingat dah kahwin.

Cis, patut takde orang ngorat aku. hahah.





Nak dijadikan cerita, mak aku sendiri pun tak pasti umur aku berapa.

Oh, Tuhan !









Takpe la, aku redha dengan wajah aku walaupun bukan dalam kategori cantik tertarik menarik kau memang debommm.. 


Asal cukup sifat sudah. Bayangkan muka kita tanpa kening? atau tanpa hidung?


HAZABBBB...


p/s : Bersyukurlah.. 


 

Copyright © 2013 | Aesya Zealous | by Cik Bulat