Thursday, February 9, 2012

Prawn and Mushroom Carbonara (simple)

Assalamualaikum wbt. okay hari mak jemah nak ajar korang semua masak simple Prawn and Mushroom Carbonara. hahah.. Italian gitewww... blogging2 jugak, pegang senduk mesti mau reti maaa... resepi ini simple. aku rasa yang tak reti masak pun boleh masak ni. Pernah makan carbonara kat Pizza Hut? haa, tapi ni kita masak sendiri. 

okay berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan :

1. bawang putih
2. planta
3. cili padi ( jika mahu pedas )
4. cendawan butang 
5. udang / ayam
6. sos spageti Prego : carbonara mushroom
7. macaroni/ spageti atau lain-lain
8. cheese (jika mampu. haha)




haa, yang ni amat penting. takde sos spageti ni, memang bukan carbonara la namanya. ade kat supermarket. yang aku beli ni dalam RM3.90.





Cara-cara :

1. Rebus macaroni dan tos kan.
2. Panaskan kuali. Masukkan satu sudu planta (sebagai pengganti minyak), kemudian masukkan bawang     putih dan cili padi.
3. Masukkan udang. kacau-kacau.
4. Masukkan cendawan butang
5. Masukkan sos spageti Prego
6. Tambahkan sedikit air.  rasa. jika kurang memuaskan, tambah garam dan ajinomoto (jika mahu)

Siap !! Pastu amek pinggan, letak macaroni then letak beberapa senduk kuah carbonara tadi atas macaroni tersebut. 

jika suka cheese, bolehla letak cheese. aku tak letak cheese. tak mampu la nak beli. mahal. hohoh

maka terhasillah....





menarik bukan?? jyeahhhhh.. okay zoom lagi dekat..



haaa.. nampak sedap kan? tapi memang sedap pun!! weeeeee~


 bolehlah cuba dirumah. senang je. maaf jika teknik masakan tak betul. janji ade rupa. wahhaaa...

 sape nak meh datang rumah. lalalala~

kau ada? :P

10 comments:

aydah ahmad said...

love this kak cahhh !! my feveret ! spaghetti oso;)

Pendamba Mawar said...

bawang ngan lada tu letak gitu j erk? xyh blend k ape?

Aesya Zealous said...

@Pendamba Mawar tak payah.. kalau blend nanti jadi kaler lain..agaknye la..hoho

Citra NaniZam said...

Wah sedapnya.. bole cuba ni :)

Lea Isnawi said...

sedapnyaaaaaaa

NiaLidia. said...

lapa weh lapaaaaaaaaaa :O gua tak tau lu reti masak. haih gua pun tak reti masak ==' muahahaha .

Fa-zlyn said...

wahh sedapnya. nak cuba la. ;P

Akim Iqbal said...

haii

KAMIHIDUP said...

Sonang jo. Nampak sodap. Haha. :-)

CeritaSekupang said...

nampak sedap...

 

Copyright © 2013 | Aesya Zealous | by Cik Bulat