Wednesday, January 9, 2013

#1 : Graduate Career Accelerated Program GCAP

Assalamualaikum wbt. masuk minggu ni, hampir dua minggu aku join GCAP. 

GCAP? apa benda tu? http://www.gcap.my/

okay GCAP ni adalah program yang dikendalikan oleh MyPartners Sdn Bhd iaitu diatas sokongan Talentcorp, di bwh naungan Jabatan Perdana Menteri. Kementerian pengajian tinggi juga terlibat utk menjayakan program ni. 

program ni dibuka untuk semua lepasan ijazah (semua bidang) dan master yang masih belum bekerja. 

dijalankan kira kira 5-6 minggu. dapat rm800 elaun. rm600 jika disediakan asrama. 

GCAP ni dijalankan diseluruh Malaysia. makanya korang kena alert la sekitar korang.

actually, aku join GCAP ni under MIT Academy Sdn Bhd, Kota Kemuning, Shah Alam. MIT adalah salah satu company yg menjalankan program ni. banyak lagi syarikat lain. seperti Scicom (MSC) Berhad. Maklumat lanjut bolehlah KLIK SINI

Universiti juga ada menjalankan program GCAP ni. UiTM ada buat gcap ni tapi aku terlepas pulak bulan 8 2012 haritu.

Jadi setakat ni, not bad la, program ni melatih kita dlm communication, cara menghadiri temuduga dan lain2. senang cita preparation utk pegi job interview la. kekadang kita ingat kita dah bagus tapi bila pegi interview, selalu fail. sebab apa? GCAP boleh membantu anda mengenalpasti masalah dan cuba membantu anda mengubahnya ke arah lebih baik.


fully english. yes. program ni akan dijalankan dlm bahasa inggeris. fully. no bahasa melayu. dengan kawan2 pun kena cakap english.

so, tak banyak sgt information pasal GCAP ni yang aku boleh bagitau. sebab baru kejap je. lagi pun  MyPartners dan MOHE belum turun padang lg dan bagi penerangan selanjutnya ttg GCAP ni. terutama sekali pasal penempatan kerja. peluang pekerjaan. sebab ada yang kata 100% job placement. aku pun tak tau sejauh mana kebenaran. tapi aku yakin MyPartners memang akan sediakan peluang kita utk interview ke mana2 company yg sesuai. tp terpulang pada kita macm mana nak perform. 

so, lepas ni kalau ada pape information lagi, insyaAllah aku akan update. 

oh lupa. job placement ni adalah swasta ye. nak kerja kerajaan pegi apply SPA sana. haha



more info about GCAP :- klik sini---  #2- Graduate Career Accelerated Program

7 comments:

Azwa said...

nk kata 100% placement tak juga. tapi yes. mmg diorang ada sediakan career fair. bos scicom & mypartners dah datang dkat tmpat azwa n dia pun ada cakap pasal benda ni. dkt career fair tu mmg byk sgt peluang pekerjaan yg diorang sediakan. cuma atas diri kita je. grab peluang tu & maybe, insyaallah salah 1 dripada pekerjaan kat company2 yg ada tu jadi milik kita. :P

btw, dah berapa lama join program ni. kiranya intake dis ek?

~Nur Zulaiha~ said...

kiter nk bhnti kerja,,, rasa mls kerja,,, nk habiskan masa lapang disini boleh?

mcm program 1malaysia di ILSAS, kiter jadi penceramahnya, tajuk " why u are not hire"... hehe~~

Azma Alina said...

Assalam, hi..
just nk tnye pendapat you. dh pergi prog GCAP tu kan? cmne employability rate dia? tggi tak? sbb dh kerja kan.. dlm bidang service juge.. ingat nk jump ke lain. but confimr susah. dpt call for this prog. tp kalau co yg tawar kerja pon bidang service jugak.. buat ape kan.. bleh share exp lps prog tu mcm mana/ ade interview dgn mana2 co x?

Anonymous said...

bru dpt call ajak join GCAP ni.xtau nk join ke x.aigoo.
camne nak tau prog ni wat kat mna?

Anonymous said...

sy slh sorang ex-GCAP from unikl micet, melaka...join GCAP nii intake DEC2012 n trainer mmg sporting giler mcm2 xtvt ader....kalu ikutkan program ni 6weeks but sume bdk nk cpt abiz so class mon-sat, time 830am- 7pm just sunday kiteorg free n ronda2 melaka...pas abiz program akan ader career fair at KL...for me dh ade 2x cf nii but x join yg 1st sbb companies x related ngan field stadi sy but just join 2nd cf at kajang....companies bole thn gak antaranye MALAKOFF, PROTON, DRB HICOM, SONY, PANASONIC. TOP GLOVE, HICOM TECK SEE MFG, DENSO n byk lg laa....korang akan interbiu pastu tgg respond dr company cm nye sama ada short listed @ dpt trus offer... yg penting apply the knowledge that u hv during join GCAP class...sbln jer x mcm GEMS kena 8 bln mmg lame....GOOD LUCK sume!!!!!!!

Atiqah sa'ahiry said...

thanks review about GCAP.

AIS said...

salam..sy pon br dpt call td..briefing hr slase ni kt menara TA...so awk da abes lom join program ni?ok?

 

Copyright © 2013 | Aesya Zealous | by Cik Bulat