Thursday, May 31, 2012

Menegur, Ditegur, Minta Ditegur


Assalamualaikum kawan2 blogger! okay topik kita hari ini ialah tegur menegur. kita hidup bermasyarakat ni haruslah tegur menegur atau sapa menyapa antara satu sama lain. tak kesah la Melayu, Cina mahupun India. dengan cara ini dapat mengeratkan hubungan sesama manusia, satu malaysia. cewah.

DITEGUR@DISAPA

nak dijadikan cerita, aku ni kekadang peramah kekadang tengok mood kalau nak tegur orang. haha boleh ea camtu? bila kat luar, ramai la jugak makcik2, pakcik2, yang rajin menyapa. peramah jugak diorang ni. aku lak jadi segan sebab tak menyapa diorang dulu.

untung2 borak panjang, dapat tau dia ada anak lelaki ke tak.. hahahahaha...

hari tu, makcik ni baik gila dengan aku. macam kamcing lak kitorang. aku pulak muka tak malu duk pegi melawat mak kepada makcik tu. kebetulan aku tgh jaga ayah aku kat hospital. dapat la berkenalan dengan pakcik dan anak lelaki beliau. hahahaha..

MENEGUR@MENYAPA

kekadang, aku pun rajin menyapa orang.. nampak la kita ni remaja yang friendly, tak sombong.. kan? hoho



MUKA MINTA DITEGUR

 kekadang, rasa malu menebal dalam diri. fikir nak sapa ke tak nak?? kekadang senyum2 tunggu makcik tu yang tegur dulu. hahaha. hampeh aku ni.




Jadi, anda orang yang bagaimana? menegur dulu, ditegur, atau mintak ditegur?? hehehe

17 comments:

_NisaFuzi_ said...

tegur la saya. haha. comey gila !

cha'e said...

aku biasa mintak tegur. hahaha sengih2 macam kerang busuk. ampun laaa

AMMAR YASIR said...

Aesya Zealous. Sila tegur saya. hohohoho

Haris Khairuddin said...

yang pasti bukan aku yang mula dulu. entah.. ada berlian kot dalam mulut ni. hahaha.. XD

^^eKaTiKaH^^ said...

kite selalu buat muka mintak ditegur. sebab nak tegur org dulu, takot org tu buat dekk je. malu je nanti.. muahaha.. :P

yaya|azura said...

Saya selalu berharap "Jangan tegur .. jangan tegur ... jangan tegur." Hihihihi.... Saya pemalu sebenarnya. Lol.

Nyamuk Terbang said...

aku dkt dunia maya ja ckp byk..dkt luar pemalu nk mampus

Bidadari Besi said...

menegur dulu. sebab diri ni memang taktahu malu. Heehe

pipoq said...

kalo aku, tengok keadaan la..

kalo nampak yang lebih berusia dari aku, biasanya aku yang tegur dulu..

tapi kalo yang muda2 dari aku pun kekadang aku tegur la jugak..terutama kalo awek2..hahahaha..tu yang bini aku jeles..tapi aku cakap kita sebagai rakyat Malaysia yang mempunyai tatalusila kesopanan dan untuk menjaga keharmonian hidup sesama manusia di muka bumi, kena la bertegur sapa ye tak ? tapi kalo lelaki pun aku tegur la jugak kekadang tu cuma jarang jarang..risau jugak kalo tegur2 nanti diorang ingat aku ni nak ngorat diorang lak..hahahaha

Nazrul Ashraff & Syaza Athirah said...

kalau aku tengah muka tak malu, maka dengan kadar kelajuan tinggi, terus tegur orang. haha..

tapi kalau malu nak mampus.. sama ada org tu cantik sangat atau hansem gila, maka kemaluan makin bertambah-tambah dan akan bercakap,

"weh , tegur la aku....."

merahitujambu said...

niceeee

izzah said...

saya ? selalu senyum plus dalam hati *tegur la saya . tegur la saya .

Dysha.Pinkstudio◕‿◕✿ said...

tgok mood la.. tp sllu bnyak menyingai jeee

zUraiDa aWaNg mat said...

salam Aesya,

hi Aesya, saya pembaca baru n tegar blog awak.1st time dpt link blog ni dua hari lepas macam berat ati nk baca sbb ingat pompuan gedik sbb nama AesyaZealous?? kompem gedik ni. haha.tp lepas baca perghh lu sama laa perangai cam gua beb. terbaik. suka arr blog lu. macam addicted plak. dr semalam n hari ni dh baca hampir ke jan 2011. comel kot lu doodles2 kot. haha.

btw, muka lu macam pelakon korea cter gominam tu la. tajuk cter "you're beautiful". yg nyamar jd laki dlm band tu. seyes. ker gua jer yg perasan mcm tu?

huhu....

Aujinz said...

saya nie pemalu orangnya... selalunya kalau orang tue lagi tua, saya tegur dulu,

kalau dia nak tak nak layan jer saya mintak diri.. koh koh koh

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

kalau aku suke 3-3...tp tgk tempat laa..hehehe

Zul De Alexis said...

guwa suka di tegur...ahaha

 

Copyright © 2013 | Aesya Zealous | by Cik Bulat