Thursday, July 7, 2011

Hargailah Peribahasa Kita


Assalamualaikum wbt.. gua dah amik masa dan port nak tido awal dah. tetibe ade peminat setia yang suruh gua cepat2 update blog. bagi x menghampakan beliau, gua pun gagahkan diri untuk update gak #bajetfemes

salah seorang peminat setia gua : MIZ RARA (newbie) --follow, jgn tak follow...

sape minat gua lagi, sila nyatakan di komen. gua nak promote. haha!


okay kawan2, hari ni mari kita imbas kembali peribahasa melayu yang kita sering gunakan dalam kehidupan seharian.



PERAH OTAK
berfikir dengan bersungguh-sungguh

KACANG LUPAKAN KULIT
Orang yang melupakan asalnya atau orang yang pernah menolongnya setelah mendapat kesenangan.



BIAR MATI ANAK, JANGAN MATI ADAT
orang yang kuat berpegang pada adat.




INDAH KHABAR DARI RUPA
Perkhabaran tentang sesuatu perkara yang dilebih-lebihkan.

MELEPASKAN BATUK DI TANGGA
melakukan sesuatu kerja tetapi tidak sampai selesai

JAUHARI JUGA MENGENAL MANIKAM
Hanya orang yang bijak sahaja yang dapat menilai sesuatu benda atau perkara



peribahasa dan maksudnya semua betul kecuali gambar. adik2, jangan percaya maksud melalui gambar ye! haha!!

Aesya Zealous----- salah seorang perosak bahasa. hahahah..

okey itu saja..


iklan : pelajar2 UiTM dinasihati supaya tidak terlibat dgn perhimpunan Bersih 9 Julai. sila rujuk emel masing2 utk keterangan lebih lanjut. sekian..

23 comments:

syAzAnA said...

haha. lawak gila gambar2 tuuu!

diyanah dzai said...

ramai yg lupa pasal peribahasa skrg nie, btw. gambar tu comel gilaaa ;)

forever love said...

bila ko suke bunga nie weyh.? aku minat ko.?? hahah.. promote aku pulak

norhatizahmohamed said...

hahaha bagus².

amna said...

wahaha.. comel la kartun2 tu.. baru tadi buat tugasan berkaitan pengajaran bahasa melayu ^^ (IPGian)

miz rara v(",) said...

errkkk... hehe... tq! =P

baby said...

baek2 bos

Belbel said...

keh3.

cha zainol said...

babe.sebenarnya melepaskan batok di tangga kan?

nelly said...

ya , mari kita hargai sama2 .
:)

pipoq said...

aku tak faham..ahahahahaha...

puteraduyong said...

cintai bahasa kita...;)

naz & sya said...

sengal! haha,.. aku kat library da gelak guling2. haha.. weh! lawa header..buatkan satu! haha

haikalblank said...

aku paling suka perah otak. yeah, aku sudi perahkan otak kau zealousssee.....KAH3..(wajah angker bermata bulat)

Gee said...

hahaha..comel gler ko nye perah otak..hehehe

yaya_flanella said...

scary gila yang perah otak tu -.-

Fathiah Hamim said...

haha nice one. message accepted. =)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

perosak bahasa.. hahaha.. kena wat report kt dewan bahasa dan pustaka ni :)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

perosak bahasa.. hahaha.. kena wat report kt dewan bahasa dan pustaka ni :)

WAHIDA ALIAS said...

hahahaha...lawak la katun2 ni..bt sendri ka?

Dark Sengal said...

Pembetulan... melepaskan batuk di tangga tu bukan nye batuk 'uhuk uhuk' tapi batuk tu macam gayung air... diperbuat daripada tempurung kelapa.. ala.. zaman dulu2 kan ada sekali ngan tempayan tuu.... kan?? kan?????

sekadar memberi tahu.. =)

Mejuez said...

Terbaik lah cikgu,, saya suka peribahasa hari ini.. best.. :D

ade katun2 lagi tuh..

Amirul Amin said...

buat esei wajib kena ada peribahasa.huhu

 

Copyright © 2013 | Aesya Zealous | by Cik Bulat