Saturday, April 2, 2011

Gua Kena Tipu !

Ala, patutnye post semalam entri ni. tapi takpelah. hari ni boleh jugak kan ? hihi.


April Fool merupakan hari di mana orang diperbolehkan utk menipu atau bohong orang lain. tetapi sejauh manakah anda semua tahu apakah maksud disebalik April Fool ini?


Actually, April Mop adalah sebuah perayaan hari kemenangan atas pembunuhan ribuan umat Islam di Sepanyol oleh tentera salib yang dilakukan melalui pembohongan. Oleh sebab itu, mereka merayakan April Fool dengan cara membolehkan penipuan atau pembohongan dgn alasan menyatakan bahawa perayaan ini adalah gurauan atau hiburan semata.


Masa zaman kecik2 dulu, gua tak tau sejarah April Fool ni. Jadi bila kat sekolah, semua orang pun dok fool kan kawan2. macam2 cara mereka lakukan. sampai ade yang melebih-lebih mengenakan orang. ish2..


gua pun selalu kena.


kadang2 gua layan jelaa walaupun tau itu April Fool. hii~


tapi bila dah besar, baru tau sejarah April Fool ni. so xde lah nak sambut sampailah sekarang.


so kawan2, marilah kita berhijrah ke arah yg lebih baik :)


p/s: ade juga umat Islam, orang Melayu yang masih sambut Halloween. siap dress and pakai costume, nyalakan labu bagai.


bak kata Dr M, Melayu mudah lupa. erkk?

11 comments:

Muhd Fadil said...

kita sama.. tapi, saya dr dulu tak penah smbut april fool nih.
semua kengkwn budak selebet dr kampung. hehehe

mysara said...

tu la, dlu xtau..
so, ble dh tau, same2 la kte berhijrah...hehe

PeNgEmiS dUniA said...

bak kata zulfadhli , dr m mudah lupa sbb dia bukan melayu sebenarnye dan tengah nyanyuk . haha

yanyan said...

semua nih budaya barat, yg tatau ikot jek kan. sama lah mcm valentine day tuh -.-

yg masalah nya, dah tahu pun buat. mang tak boleh pkai punya org :D

sicomot-comel said...

ehhh,...

ade ke org melayu smbut halloween??
dasat sgtlah tu ~,~"

Syazwana said...

keh keh keh.
dating lagi best dari sambut april fool.
eh?

Alia Natasha said...

tak penah smbut april fool , kalau org buat kat kita pon , layann ajee lerr ^^

yatie's EPISODE said...

hehe. dulu pong yati sibuk kemain guling guling pkir nak kenakan org mse April Fool. ^^,

sekarang tak dah! (:

wannurfazrini said...

kolot tol siapa yg membodohkan org ni !

wannurfazrini said...

kolot tol siapa yg membodohkan org ni !

wannurfazrini said...

kolot tol siapa yg membodohkan org ni !

 

Copyright © 2013 | Aesya Zealous | by Cik Bulat