Tuesday, March 1, 2011

Tercekik Gula-Gula Nasib Baik Tak Mati

assalamualaikum wbt. lu orang semua penah tercekik makanan tak? ape2 je la. aku selalu gak la tercekik pasal gelojoh semasa makan. hahaa... MasyaAllah, sesungguhnya gelojoh itu sifat syaitonnirrojim.. jangan ikut ye rakan2..

nak dijadikan cerita, masa sekolah rendah dulu, mak aku selalu ingatkan aku..

"kalau nak beli jajan bawak balik rumah, jangan beli satu je. beli banyak. share dengan adik adik kau. "

masa sekolah mane lah bawak duit banyak2 pun kan. paling koman pun ade la tinggal 50 sen dalam poket lepas habis sekolah. nak beli eskem la, choki2 la.. mana cukup nak beli banyak2..

suatu hari, aku beli dua biji gula-gula jagung.. lebih kurang mcm ni la bentuk die..macam UFO sikit..
satu biji aku dah makan dalam bas, maka, tinggal sebijik lagi. punye la kedekut dan taknak share dgn adik2, aku makan la sorang2.. aku cari port paling baik punye. belakang pintu bilik.

sedap tau gula2 jagung ni! aku suke. masuk je dalam mulut, entah ape dosa besar aku buat agaknye, aku tertelan gula2.. sakit!!! aku telan kuat2!! terus masuk perut. gula2 belum sempat cair lagi dlm mulut.


aku pun keluar dari bilik dengan rasa hampa yg teramat...

the end

p/s: nasib baik tekak aku besar. kalau bayi yg tercekik, innalillah...


19 comments:

apik pehe said...

haaa..itu laa..x kongsi langsung..huhu

niniem said...

hehe...niat x baik la tu :)
kidding~ :')

ejulz said...

gelojoh nak abiskan sorang2.. haHa

Jangan lupe singgah n komen k.. :)

New Entry "Suami penyayang.. "

pipoq said...

aku selalu tercekik ais batu je..ko tau la ais batu tu kan syok je kalo dibiarkan cair dalam mulut..tapi kekadang tu eksaited sangat sampai terluncur masuk dalam tekak..mane dapat nak kasik keluarkan..rasakan je la kedinginan ais tu menyusuri tali perut..ahahaha..

Farah said...

farah penah jugak tercekik tulang ikan mase kecik-kecik..nak keluarkan siap kena pergi hospital lagi..tu la akibatnye bila tak nak bagi mak tolong cek ade tulang ke tidak kat ikan tu..haha..

Farhana Sahri said...

telan air cepat2...

bunga said...

hahha..2 la..

tapi pernah gak tertelan gak..

gadisBunga said...

pastu ada keluar balik tak masa uk uk? huhuhu~

LennMommaChubby said...

pernah mengalami kes yang sama. tp kes aku lain. makan gula-gula b4 tdo... ^^... terbatuk2 aku bangun then berlari ke dapur cari air. huhuh

Ain Zulaikha said...

haaa tu ah tak nak share lagi dengan adik2 kan dah jadi cmtu, kalau nak tau kadang2 kalau kita sedar bila kita tak nak share dengan orang mungkin benda tu akan dibazirkan atau diri kita sendiri yang terkena.. ye dak :)

AesyaZealous said...

@apik pehe heheh..tu la psl..lepas ni kene kongsi laa

AesyaZealous said...

@niniem yekot..heehhe

AesyaZealous said...

@ejulz haha gelojoh itu sifat syaitonn..hihi

AesyaZealous said...

@pipoq hahaha..sejuk kot.. tp seb baik la ais boleh cair..hihi

AesyaZealous said...

@gadisBunga hahaha entah laa..xtgk pulak.. kahkah

AesyaZealous said...

@Ain Zulaikha tu la..pastu nak beli pape kene beli banyak2..tak mau jadi gitu lagi..huhu sakit gak oo tertelan gula2 bentuk tu

tomato said...

conclusion : jhn kedekut dgn org..bak mai sikit !! kekeke

Nana Syairah said...

Nie mesti sebab kedekut ngan aku, HAHA

Anonymous said...

aku baru pagi tdi tercekik.. 2 minit bertarung dgn maut..

 

Copyright © 2013 | Aesya Zealous | by Cik Bulat