Tuesday, February 22, 2011

Dikejar Ibu Ayam !!

assalamualaikum wbt readers semua. terima kasih kerana masih lagi setia membaca blog ini walaupun silent reader..heheh..

aku orang kampung. belakang rumah aku ade reban ayam. ayam kampung. dulu2 mmg selalu sembelih ayam, tp sekarang ayam xde dah..dah habis dibaham musang agaknye..muahahaha..yang sembelih of coz bapak aku..tukang pegangnye aku. abang aku lari takmau pegang ayam tu time sembelih. mak aku kate, maksud nama die penyayang.. cet.
masa pegang tu memang kene pegang kuat2 kaki dan kepaknye tu..kadang2 ade yang xleh duduk diam, bergerak2 sampai terpercik darah ke baju aku.. (ade ke ayam duduk diam time sembelih??huhu) lepas kene sembelih siap boleh berlari2, tp lepas beberapa meter, terus mati.

Rukun Sembelihan

1. Orang yang menyembelih
2. Binatang yang disembelih
3. Alat untuk menyembelih

Syarat-Syarat Sembelihan

1) Orang yang menyembelih

a) beragama Islam @ ahli kitab
b) Baligh ; tidak sah jika kanak-kanak
c) berakal ; tidak sah jika orang gila

2) Binatang Yang Disembelih

a) Binatang yang halal dimakan
b) binatang itu masih hidup

3) Alat Sembelihan

a) mestilah alat yang tajam seperti pisau
b) tidak termasuk gigi, tulang dan kuku

DIPETIK DARI : TAYIBAH.COM


P/S : aku penah menyakat anak2 ayam.. sekali mak ayam kejar aku pulakkk...xcukup tanah aku lari. siot.

21 comments:

CIK GADIS said...

haha!best gk kejar anak ayam tyme kecik2 dolu..besa sembelih ayam skali ja,mula2 takot tp pas sembelih jd tringin nk smblih lg..kahkahkah!

enrti baru :
TIPS ELAKKAN MENGANTUK SEWAKTU EXAM

ejulz said...

lama x rasa kene kejar ibu ayam.. heHe

tomato said...

hahaha ! bagus2 :)

takut kena kejar ngan angsa ..huhu

ateekaamer said...

dikejar ibu ayam

emm aku dah pikir ke arah lain bila baca tajuk ni.

cheQmOomOo said...

org pun pnah pgang ms ayh sembelih ayam :)
tp kena kejar?xingat..cuam kena acah2 tu slalu hahaha

yaya|azura said...

Dulu pernah join Kem Motivasi Islam kena sembelih ayam... baru pegang pisau dah menggeletar satu badan. Kaki pon rasa sejuk tak rasa jejak bumi pon. Last2, kite yang lari. Ayam duk menten aje kat situ. Hehehe. :p

pipoq said...

hhahaha..aku dulu siap bergaduh lagi ngan adik aku sebab dengan selambanya aku menyembelih ayam kesayangan dia..nak buat camne, dah ayam tu jinak sangat..nak kejor ayam lain susah benor..

- mrs koroe - said...

waa . berani betul mak ayam 2 .

haha

Fariq said...

ade la ayam yg dok diam.. ayam yg kesejukan kena air.. dia pasti dok diam je.. tak dpt lagi gmbr dia.. kalo dah dpt nanti upload kat entri..

latest -
-cara menangani isteri yang garang

shearasol said...

eeee...beraninyerr,
kacik2 dulu jadi tukang tangok jer..

AesyaZealous said...

@CIK GADIShahah..nakal gak cik gadis kejar aym..same ng kite!! muehehehehe

AesyaZealous said...

@ejulzIBU AYAM yang mane satu tu ejulz??heheheh

AesyaZealous said...

@tomatoxpernah lagi la pulak..ehehheh

AesyaZealous said...

@ateekaameractually, tajuk aku sembelih ayam. tp nak kasi gempak sikit aku tukar.hahahah

AesyaZealous said...

@yaya|azurahehehh...itu baru ayam kan..hehehe aym tu yg rela disemblih tp kita yg takot..keh3

AesyaZealous said...

@pipoqpipoq!!dikau mmg kejam!! haha

AesyaZealous said...

@Fariqohh ade ek?hihi baru tauu

Normaliza said...

Teringat masa balik kampung ari tu, boleh pulak anak akak cakap "ibu, burung besar"..padahal itu ayam! anak..oo..anak..

yaya|azura said...

Ehhhh...camne bulih ada butang 'reply to comment' tu haaaa? Bikin tutorial sket, bulih? :p

Tok Ketua said...

ciss aku terkena lagi.. hahaha..

Tok Ketua said...

cis terkena lagi aku.. hohoho

 

Copyright © 2013 | Aesya Zealous | by Cik Bulat