Thursday, November 1, 2012

Psstt ! Jangan cerita kat blog tau !

Assalamualaikum wbt pembuka bicara. ewah. ape khabar anda hari ni? rasa hebat tak?? yeahh!

okay, nak tanya la, sebagai seorang blogger, bagaimana anda semua dapat idea untuk update blog? mesti ada yang peka dengan keadaan sekeliling kan? apa yang dengar dan nampak, itulah yang akan dia ceritakan di blog. begitu juga aku. apa yang aku rasa boleh kongsi dengan masyarakat (perghh masyarakat beb),  aku akan cuba kongsi.

tapi ada juga yang menyangka kita akan tulis SEMUA apa yang kita dengar dan apa yang kita nampak.



silap tu, tak semua benda boleh dikongsikan dalam blog. terutama isu2 sensitif dan kena mengena dengan peribadi seseorang.

 contohnya, SENSASI! BLOGGER HARYZ KHAIRUDDIN JATUH LONGKANG !
nampak macam lawak kan, tapi mungkin ini sensitif bagi beliau. mungkin lepas entri macam ni beliau rehat drpd blogging selama 3 bulan. hahah.


TAK SEMUA benda perlu dicerita dekat blog. semenarik mana pun cerita tersebut, kalau tuan punya badan tidak mengizinkan utk share, itu adalah satu amanah.  

bagi aku, aku rasa aku ada baaaaaaaaaanyak cerita yang nak dikongsi dalam blog ni. tapi apakan daya. aku perlu menapis semuanya untuk menjaga hati semua pihak. hahaha. dan aku cuba untuk pilih cerita yang MENARIK sahaja utk dikongsi. baca lagi sekali, MENARIK ye. cerita cam sampah tak ingin la aku cerita. ceh.



ramai je yang kata kat aku gini. padahal cerita dia takde la menarik mana pun! hahah


dan seboleh-bolehnya, aku cuba untuk tidak ceritakan kesedihan dalam blog ni. kalau nak cerita, memang banyak la kesedihan yang boleh diceritakan. tapi takmau la sedih sedihkan? chill beb. sedih2 nangis bawah bantal sudah. haha (aku jenis tak ceritakan kesedihan)


korang cane? cerita semua ke?


17 comments:

arepeacenick said...

1st

Mieya Atiera said...

Betul tu. Tak semuanya kita boleh coretkan disini. Sensitiviti orang lain perlu dijaga juga.

Haris Khairuddin said...

perlu ke komen? ok, I memang x kisah orang nak buat citer2 sensasi pasal I.. (bajet retis sangat.) muahaha. ;D

tapi cakap pasal x amanah ni, dulu ada kawan aku ni.. aku suruh dia simpan rahsia aku (kira agak memalukan aku la citer tu). tapi x sampai 3 jam dia dah canang kat rumet n floormet dia.. siap buleh gelak2 lagi depan aku. damn gilak.

encik aed said...

Gua sokong yg arif.

KAMIHIDUP said...

:)

nabByla said...

macam bella tgk jugak... sbb kdg2 ada benda yang kite mcm berlapik sikit bila nak share. sbb tahu follower kite tue bkn kite kenal smuanya. mana nak tahu ada yang jenis stalker kew. haha! bahaya2..

CekbOlat-bOlat said...

ha ah . betuiiii *jatuh kepala*

♥ Nana BamBam ♥ said...

kadang ada jugak something yang tak perlu nak tulis dalam ini blog...

kesedihan ke apa..ugh..x payah rasenye..

Anisa Anuar said...

haah betul tu...pernah mengalami jgk..sampai mmbr ckp "haa masuk la kat blog kau...siap kau kalau aku baca ada citer pasal aku.."

Aujinz said...

tak semua boleh diceritakan... aku tak cerita pasal kesedihan, pasal awek, pasal politik, detail game bola, pasal isu isu sensitif, pasal emo gila babun diri sendiri, pasal artis, pasal gosip...


eh.. macam tak berkembang jer ... koh koh koh...

Khairun Solehah said...

tau x pa.. then dia orang ck.. eh,nanti msti dak solehah post kat blog padahal cerita pasal mak jemah je pun T.T

AMMAR YASIR said...

jgn cite bab2 jiwang kat blog k. tak suka. Heeeeeee

fadilpenyu said...

dah kenapa pulak kena ada buaya dan penyu tu? terasa i tauuu?!











wkakakakakaka. gua tak pernah update entri.

Cik Nas :) said...

kwn2 Nas terbalik pulak...suruh update pasal dorang lagi ada la --''

Cik Nas :) said...

kwn2 Nas terbalik pulak...suruh update pasal dorang lagi ada la --''

deno said...

tak semua citer... :)

Dunia Wilma said...

Wilma sokong :-)
Tak semua benda kita boleh share...
Kena tengok keadaan ^_^
Kalau tak memalukan orang dan menyinggung perasaan orang, ok bah kalau mahu share...
Tapi, sebaliknya, kita simpan jak la cerita tu untuk diri kita sendiri...

 

Copyright © 2013 | Aesya Zealous | by Cik Bulat