Thursday, September 20, 2012

Lembutkan Hati Dia :)

dah dua bulan aku jadi guru ganti kat sebuah sekolah rendah. banyak yang aku belajar setakat ni. mengambil alih sementara tempat guru kelas memang satu tanggungjawab yang besar. banyak keje bebbb.. tak sangka pulak banyak keje. ingat chilexx je boleh jadi cikgu ni. harhar..

dah nak akhir tahun ni lagi macam2 perkara yang perlu diselesaikan. kat sekolah, aku struggle buat keje. kadang2 nak pegi kantin pun takde masa. makan jela roti 60sen beli kat kedai. tapi bila balik rumah, aku goyang kaki. haha. 

macam2 kene uruskan. dermaton, pibg, evidence, attendance, rekod mengajar, tanda kertas ujian, key in markah dlm sistem, print slip result, tampal2 dalam buku adab belajar,isi borang skpp yang berlambak, tanda buku murid, AJK fotografi, penyelaras pertandingan crossword puzzle tahun dua, jd cikgu relief subjek bm, math, english, dan macam2 lagi lahhh.. aku tak tau la kenapa ade jugak certain orang yg memperlekehkan kerjaya guru ni. padahal, hampir setiap masa kami bincang pasal anak2 murid dan sekolah. 

walaupun English aku tahap berterabur la jugak. tapi serba sedikit ilmu yang aku ada ni, aku kongsikan kepada mereka. aku pun belajar sama2 dengan diorang.

nak dijadikan cerita, mengajar budak2 seawal usia 7-9 tahun ni amat memerlukan kesabaran yang tinggi. aku rasa, tetiap hari aku menjerit smpai nk keluar anak tekak aku ni..





sehinggalah satu hari, mereka tuju satu lagu khas untuk aku...













"nak terima apanya?? buat keje pun malas!"
"hikhikhikhik"
"pandai pulak gelak!"

11 comments:

Mira Adzlia said...

hoho..parah ank murid skang..huhu

Haris Khairuddin said...

kihkihkih... lawak la. sekali lagu ombak rindu da... hahahaha. ;D

sabar je la teacher eh? budak2 dah advance..nak buat camne. hohoho.. ;p

Cik Cahaya said...

haha.
pengsan!.
kalo dia nyanyi lahgu ecah 50$ camana?
ayokkk. haha

Aujinz said...

bebudak sekarang memang advance... aku nak melayan Mem Kecik sorang tue pun dah pening kepala dah.. koh koh koh

syakey said...

sungguh diorang nyanyi mcm tu? haha comel

Nyamuk Terbang said...

bdk2 zaman skrng

pipoq said...

bebudak mmg gitu..hehehe..

Rien Rose said...

bdk2 skrg lbih dasyat hahah

AMMAR YASIR said...

Bhahahaha. Lawak seh..... ombak rindu bagai

Nur-nba said...

Comel.. :)

fadilpenyu said...

kalau gua, suruh je diorang berdiri atas kerusi. haha

 

Copyright © 2013 | Aesya Zealous | by Cik Bulat