Saturday, July 7, 2012

untungnya dapat ibu sebegini...


beberapa hari yang lepas, ketika sedang mengulangkaji pelajaran. wa punya member pasanglah surah al-kahfi..


kami pun dengar la.. sampai ayat yang ketiga surah tersebut, tetibe wa follow. seakan-akan hafal surah tersebut







wa tak hafal pun full surah tu. cuma terngiang sikit sikit. sebab kat rumah, mak memang selalu pasang surah kuat2. sambil2 memasak, kemas rumah, lipat baju pun beliau pasang surah2 kuat2 dari henfon. nak hafal al-Quran katanya..


tempias lak kat kite. untung2 boleh join sekali kan?

:) 

Daripada Abu al-Darda’ bahawa Nabi sallAllahu `alaihi wasallam telah bersabda yang maksudnya:
“Barangsiapa yang menghafaz sepuluh ayat daripada awal surah al-Kahfi, pasti terlindung daripada dajjal”. 
(HR Muslim 809)


dipetik dari : http://ustazazhar.net/v01/kelebihan-surah-al-kahfi/




korang? mesti ade yg dah hafal surah ni kan?






12 comments:

Haris Khairuddin said...

bagus.. dari pasang lagu baik pasang ayat2 suci al-Qur'an. ada gak manfaat dia. ;D

tabik spring kat mak ko aesya..

AMMAR YASIR said...

Assalamualaikum Ustazah AZ. Tumpang komen sini kejap

Syazana Zainn said...

betul tu sbnrnya tak hafal pun tapi bila tgh dengar tu tiba2 bleh follow sekali

selalunya bila baca yassin la, mmg tak hafal tapi bila baca ramai2 secara automatik tak payah tgk buku yassin dah:D

rAIHan said...

erm..kdg2 sesuatu yg kita selalu buat, kita akan ingat secara tak langsung.

laskar pelangi said...

Bagus tu:)

muhsin.aminudin said...

dulu time solat ngn bapak aku, time ngaji ramai2 kat skola dulu. alhamdulillah banyak surah dapat hafal. :)

deno said...

kadang2 deno mcm tu jugak.. heeeee

.........cP~ said...

Salam.

Bagus..Mak ada suarakan hasrat nak ada Al-Quran digital yang boleh tolong dia baca dan hafal Quran. Tengah mencari-cari jugak.

Ardini Humaira said...

Alhamdulillah, bagus mak yang macam ni :)

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

nk kne soh mak pasng kuat-kuat laa..

Syakir Rahman said...

nice entry... ada isi yg ditengahkan... (pehal ayat skema semacam ni) :p

missha said...

sama la ngan umi missha :) hehe

 

Copyright © 2013 | Aesya Zealous | by Cik Bulat