Thursday, May 10, 2012

sms panjang vs sms pendek


Assalamualaikum wbt.. okay hari ni tajuk perbincangan kita ialah cara ber-sms. hoho macam forum lak aih..
kawan-kawan aku kata, aku kalau mesej, mesti taip sebijik-sebijik. skema la konon. huahua. pastu straight to the point. senang nak paham kandungan mesej tersebut. contohnya macam ni..
certain orang, suka guna short form. tak salah janji faham. kalau guna bahasa Eeeuuww tu memang susah ar nak paham. silap haribulan kene operate lidah sebab lidah terbelit-belit. wahahaa. kalau aku, aku bagi lempang sekali biar berdarah gusi. haha! merosakkan bahasa!

kalau nak cepat, memang aku gune short form. kadang2 ade yg tak faham pun! dan juga typo! hahah biasa la tu.

berkias. certain orang jugak suka berkias-kias dalam percakapan. tak salah. tapi aku rasa better straight to the point. jimat masa, jimat wang, jimat segala-galanya.




aku pun tak tau kenapa aku jadi macam ni.sebelum2 ni takde la skema sangat pun gaya aku mesej dengan orang. tapi kawan-kawan aku ada satu jawapan untuk persoalan ini....



okay. boleh terima jugak jawapan tu. hohoho...


korang suka yang macam mana? mesej panjang? pendek?

28 comments:

Rozuan Ismail said...

haha.jadi blogger susah sikit nak short form

syAzAnA said...

haha. betul2. sejak jadi blogger and twitterer ni, words pun penuh jehh. haha

Mr. Trollulz said...

hahaha. gua sama macam lu gak. hehehe. ayat ngurat. :p

well, kalau tengok semua komen aku, semua full words rasanya. sms lebih kurang gak.

aku rasa bukan sebab diri aku blogger, aku taip full words. tapi disebabkan assignment yang banyak. APA format katakan. -.-

cha'e said...

dulu time muda mudi aku suka pakai shortform. .dan bile baca balik rasa macam 'pehal la aku ni' . hahah

Nyamuk Terbang said...

jmat krdt mcm tue

Ardini Izzati said...

Dinie pun suka tulis panjang2. Tulis pendek2 rasa macam tak lawa nampak text tu. Haha. *ada jugak ehh macamtu? Hihi :)

CikMai said...

suka call terus , senang.kalau terpaksa sgt msg, msg bg full ape2 yg nak cakap, baru sent,muahahaha...malasnye taip msg :\

AMMAR YASIR said...

Sebab tu tak bosan msj ngan ko. Heheheh

schaze zainn said...

mesej yg panjang untuk encik gemok saya. sbb nak gedik sikit.HAHA

tp mesej pendek untuk parents n kawan2.

selalu untuk parents mmg kena taip full, nnt confirm kena marah..hihi

Myra Azraff said...

hahah,sejak aku jadi blogger ni pon..mesej2,komen2 kat fb semua bahasa skema..tak sanggup nak short form2kan..hodoh benau..-.-'
baru ke sedar kehodohannya..kahkah xD

rAIHan said...

haha..saja nak bodek dulu. sbb tu berkias-kias.

jemput singgah,
http://sukacakapsorang.blogspot.com/2012/05/makluman-utk-bakal-pelajar-uitm.html

Selendang Merah said...

tulis panjang senang nak faham...dari tulis pendek kadang2 ada yang tak faham....^^

pipoq said...

kedek kredit tepon tu..hahaha..

little froggie said...

of course msj panjang!

little froggie said...

of course msj panjang!

Ini Kisah Tia said...

hehe .. bagus jugak tu .. main point ada . tak payah membazir kredit sangat sampai nak berbalas sms.

Eyka said...

kdng2 kias perlu gak untuk stengh keadaan..tkot kite skitkn hti org 2 je...klu pasal bnde yg simple2 mcm gi mkn n bla bla bla..taip full sudah..kite same :P

Miss S said...

saya suka mesej panjang. and kalau boleh, nak describe something tu dr awl sampai akhir. tak boleh tertinggal satu pon. senang, org yg menerima phm dgn jelas. but, then msj tu end up too much pages -_-' hoho
But, I like ! ;)

CeritaSekupang said...

biasa tulis panjang sja ... senang sikit orang paham ... direct is better kan ..keh3..

Bidadari Besi said...

Suka mesej panjang. Hooho! Taip pun memang ikut betul-betul ayat bahasa melayu. Calon SPM lah katakan :D

Si GadisSemasa said...

mesej panjang dan penuh . sonang sikit nak paham . betul lah , blogger memang suka tulis penuh2 . good job !!

Haris Khairuddin said...

bukan setakat blogger je.. tapi blogger artis la katakan. jadi, kena la jaga bahasa. huhu.. ;p

tgk keadaan. biasa amik separuh2.

Aesya Zealous said...

@CikMai haha ramai gak yg camni.. suke call terus..

@Ardini Izzati boleh je camtu..kehkeh

@Nyamuk Terbang semestinyaaaa..hahaha

@cha'e hahaha agak la..aku pun dulu lebih kurang je..kui3

@Mr. Trollulz amboi. mengurat. hahahh..

@syAzAnA tau xpe. ahaha

@Rozuan Ismail tau xpe. nanti org baca tak paham pulak kan.

Aesya Zealous said...

@Eyka betul. ade jugak berkias utk certain situasi..


@Ini Kisah Tia kan kannnn


@little froggie yeahh gimme five!!


@pipoq hahahaha mana ada. lalala


@Selendang Merahbetul betul! hehe


@rAIHan betul jugak tu


@Myra Azraffhaha kan. lgi cantik kalau full words


@schaze zainn amboi..hahaha


@AMMAR YASIR shhhh

Nafisa81 said...

before ada blog akak juga guna shortform ni..yg dah di gazetkan sesuai dgn kefahaman orang tu pakaila jugak..cthnya: dgn. jln.

Nazrul Ashraff & Syaza Athirah said...

straight to the forward! senang!

Noor Faziera said...

haha..lawak..suke tgk semua post2 ahkak :).. follow u..follow me to0 ya :)

http://cuteandcrazystory.blogspot.com/

nurhaziqah_ikah said...

panjang!

 

Copyright © 2013 | Aesya Zealous | by Cik Bulat