Tuesday, August 23, 2011

perghh. tercabar betul !

Assalamualaikum wbt.. ape kaba semua? moga dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.. okay hari ni gua nak cerita pasal memasak. gua ni takde la pandai mane dalam bidang masakan ni. still belajar jugak. kalau setakat masak sup, gulai, kari, kicap tu bolehlah tapi kadang2 tergelincir jugak..haha.. gua paling cuak kalau masak guna santan. takot pecah santan. takot tak berapa masak dan hasilnya cepat basi dan sakit perut. haha. so, kalau masak lemak ni agak risau jugakla..hehe..

semalam, mak gua demam so tak dapat nak memasak. gua yang masak. kat dapur gua tengok ada babat. kene rebus dulu sampai empuk. lama la pulak hai.. tengok jam dah pukul 6.50 petang..aisehmen, nak pukul 7 dah.. cepat2 gua sediakan bahan dan start memasak. babat masak lemak cili padi.. first time ni masak babat.. cabaran bermula!!!

dah 7 lebih! waaaa gua campak2 je bahan. janji ada kaler. wakaka..tak sempat amik serai belakang rumah so tak letak serai.

7.30 petang. azan. gua berdebar-debar tengok semua orang cedok babat masak lemak masuk dalam pinggan. dup dap dup dap

"aisehhh..entah apa rasa la babat tu......." (gua berkata dalam hati)

first, gua tengok muka adik lelaki gua. dia ni pengkritik bebas sikit. die kuat makan so die boleh tau makanan tu sedap atau tak..haha.. gua tengok tangan die tunjuk ibu jari. good.

gua tengok mak gua mengangguk-angguk.

gua tengok adik pempuan gua buat2 sakit perut. dem yu !!

tetiba bapak gua berkata...


hidung gua kembang. sikit.

bertambah kembang !! 0.5 cm !!

perghhhhh kali ni bukan hidung gua yang kembang kempis..mak gua yang kembang kempis hidungnya.. tercabar wehhh !! hahaha

bukan senang nak dengar pujian bapak gua. pergh pergh. bangga bangga.

mak gua tak mau kalah. mak gua berkata kepada bapak gua..

hahahaha.. tak nak tak nak pun 4 orang anak perempuan ni haaaa...


p/s: mak mertua! mak suke makan babat masak lemak cili padi tak? saya tau masak! wakakaka


anonymous : ek eleh.. setakat masak tu je pun nak kecoh!! <-----ade aku kesah? haha!


ehhh..gua konpem mesti ade yang tak tau rupe babat tu..camni haa..

sumber: google

29 comments:

tomatokering :) said...

HAHAHHA MMG TERCABAR LAH MAK TU .

AYAMAAK TAKDE ABANG PLAK NAK KENEN . KAH3 ;P

Alya Esprézzo™ said...

babat tu perot lembu eyh??

Mr. Uzair said...

perut lembuu :O

Anis Adila Aris said...

wah...dah boleh wat jadi meanantu pilihan dah ni.. :)

kim heeruul said...

1st time gua dgr resipi nie ...kah kah..tekak gua loya tgk babat tu..hhi..

best tak shopping raya td..? keh keh keh

iera said...

amboi...dah leh kawin nie..bagus2!! hehe..

Chachos Cheezy Wedges said...

babat tuh perut kn??

RasyidHamid said...

jumaat lepas aku masak babat cili api ni wei...dok sorang2 kat umah...mak aku gi amek si ecah balik kolej..hahah terer tak aku?? terer kan kan kan

Mr Lonely said...

datang sini~ =D

Cikya said...

lar, babat tu perut lembu...
babat kat kelantan sama mahal macam daging.. T__T

lagi suka baking..huu..

kaizen said...

hohoho kembang bapak hang...

sisElyadeja said...

adik pengkritik bebas... :) mmg btul pn.. lelaki mmg suka mengkritk org! (^^)

cha zainol said...

taniah taniah. aku masak yang paling sedap telur goreng letak kicap.

nub said...

adik aku dajah 6 hang nak?

eheh

nurulnazihah said...

HAHAHAH. cooool!

saya cello191 said...

babat tu apa??
serius tak taw nie..=.="

lewatnya masak~~

Fathiah Hamim said...

hahahahha jangan mak tak nak masak dah pas nehhh =P

muhamadsufian89 said...

masak lemak cili padi?? i loikee. hehe

cunndaa said...

xpernah dengar pun..ehheee

AesyaZealous said...

@Chachos Cheezy Wedges yupp

@ierahoohohoho

@kim heeruul best ooo sopinggg

@Mr. Uzairbetul!! 3 markah!!

@Alya Esprézzo™ yupp..lupe lak nak mention..

@tomatokering :) alaaa melepas nk jadi akak ipar,,,haha


@Anis Adila Arisahhh segan aiii

AesyaZealous said...

@muhamadsufian89hehe :)

@Fathiah Hamimtau xpe..hehe

@saya cello191perut lembu :)

@nurulnazihahhehehe

@nub xnakkkk

@cha zainol hehe hebat la uhhh

@sisElyadeja tau xpe!

@kaizenkeekkekee

@Cikya ohh yeke? mhl gak

@Mr Lonely jemput singgah

@RasyidHamid terernyeeee kawin ng ko jelaaa..hahaha

Deeyaudeen Sabri said...

errr.. babat itu sungguh gemar mengeletek anak tekak ! :P

Nyamuk Terbang said...

terima kasih kerana memperkenalkan kau babat
gila xthu pn wujud babat nie

AesyaZealous said...

@Deeyaudeen Sabricmne geletek tekak?? haha

atiqsalleh said...

babat tue pe.?? hahaha.. macam nak cakap kat baby je.. babat bagi baby mandi.. haha

sukusukuanonymus said...

hakhak nak cakap kau pandai memasakla ni! ceiss! kahkah
post kat gua pasni sekilo babad masak lemak cili api. nyum2..HAHA

kama said...

waaa...da boleh kawen ni...babat 2 macam perut lembu eh

Aina said...

Aku memang sakit perut la time tu. Bukan buat2. Lalalala~

Gee said...

pergh..babat...perut lembu..hehe

 

Copyright © 2013 | Aesya Zealous | by Cik Bulat