Wednesday, June 1, 2011

Lu Lafaz Nikah Berapa Kali Bro?

gua dapat idea nak tulis entri ni drpd status fb abg gua.


typical Malaysian's. nak malu kan orang.


"lu lafaz nikah berapa kali derr??"


pernah dengar soalan macam ni? gua rasa tak patut kita jadikan point ni untuk mengaibkan seseorang. lagi2 dalam kalangan kaum lelaki.


"apehal lu gabra derr? rilekssss sudahh"


adakah lafaz nikah banyak2 kali itu menunjukkan ketidak-machoan seseorang lelaki? gabra lebih? penakut? pengecut?


"hello geng! kita tengok nanti sape yang lafaz nikah banyak kali. kita booo sama dia.hahaha"


hmm gua bukan lelaki dan gua pun takde pengalaman berkahwin. tapi satu je gua nak cakap dan gua nak support kepada lelaki2 yang pernah tersinggung dan bakal tersinggung dengan soalan2 sebegini.



"tak kisah lah berapa kali lafaz, janji sah. daripada yang belum melafazkan dan tak sah lagi pun tapi hidup macam dah lafaz nikah. nauzubillah"


renung-renungkan dan selamat beramal.


p/s: jgn pelik tengok tarikh entri. gua memang suka publish awal. hihi. anyway. selamat pengantin baru buat Salih Yaacob.

9 comments:

::blog anak jawer:: said...

wow..pedas tu...sape mkn cili mmg kepedasan ni...hehehe

-Yok mampir diluk = orang asli...di medan pertempuran dua agama..

Che akira said...

AGREED!

neesa said...

sentap kuat2.. haha second da statement

RedVixen said...

pelik jugak. lafaz nikah pun boleh jadi isu... adeehhh...

yaya|azura said...

Eheh... macam pernah ku dengar ayat itu. Hiks. xD

Guys, give support to ur guy friend yang nak menikah tu. Jangan pressure dia untuk lafaz sekali je. Berdoalah agar dipermudahkan segalanya.

Ni samalah macam perempuan kalau bersalin. Soalan - bersalin normal ke? Amik epidural ke? Janji anak yang dilahirkan tu sihat, dan membesar jadi manusia yang berguna.

Manusia .. manusia...

pipoq said...

aku lafaz 4 kali owh..

yg memula tu tok kadi cakap dia tak dengar (dah tua tu pencen je la)

yg kedua lak tok kadi cakap aku salah sebut nama wife aku (padahal dia yang tak tau nak eja)

yg ketiga tu baru katanya sah..

tapi yg keempat tu aku sendiri yang request nak lafaz lagi bagi tok kadi tu kompom bebetul..hehehehe

SheyPull said...

yes!!! sgt2 setuju!!!



JOM singgah blog saya nak... cerita DEMAM PANAS dan SAYA

SENORITA ZATY said...

gabra sgt kaa tue ? hhhaaha

roses said...

thumbs up!

 

Copyright © 2013 | Aesya Zealous | by Cik Bulat