Thursday, January 6, 2011

Asal Perkataan 'Jumpa Lagi' (mandarin)

salam readers! thanks korang sudi singgah blog macam kartun ni..hahah.yeke? okay topik hari ini ialah Bahasa Mandarin. kat UiTM ni aku amik bhs mandarin as 3rd language. dah 3 sem aku amik subjek ni. dpt A dan A-.actually tak la pro pun. terkedek2 lagi. satu prktaan ade banyak makna. kalau digabungkan dgn perkataan lain jadi makna lain. wahhh SGT menarik kan? okay. 1st class aritu tu, laoshi(cikgu) aku ajar ni. Asal perkataan ZAIJIAN-jumpa lagi. tulisan Cina wujud pada zaman maharaja Shih Huang Ti. jom kita lihat.



berasal drpd lukisan mata dan kaki?
kaki jalan, mata lihat = jumpa
logik tak?? kan kan kan.
hebat tul org dulu2.kah3.

4 comments:

ameer said...

huhu..btol2..cube tgk hanzhi utk burung ke rumah..bntuk lebih kurg same cam mksud die..haisyh, x saba aku nak amek mndarin sem depan :D

pipoq said...

jadi maknanya Zai tu ialah kaki dan Jian tu mata ?

nur iema said...

aku xpaham weh.huhu =.="

Hammad0 said...

biar betul asal dari mata kaki

 

Copyright © 2013 | Aesya Zealous | by Cik Bulat