Sunday, November 20, 2011

Nama Sebenar Gua

Assalamualaikum wbt..okay hari ni gua nak buat confession sikit la tentang nama sebenar gua. hahahaha. ala, ramai je yang dah tau. gua bajet2 je nak sorok identiti la konon..padahal kat twitter tu keluar sebijik nama gua..

nama gua, Aisyah Nadirah

bila gua sebut je, mesti ade yang kata, "sedapnye nama ko!"

gua kate ade. bukan semua ye..haha tapi semua nama indah kan? lagi2 sebab nama kita banyak berasal daripada perkataan arab..

dulu, cikgu tadika gua yang ajar gua tulis nama dalam tulisan jawi.. macam ni.. 

sangat indah maknanya..dahla berseri-seri..hidup bahagia lak tu..kalau sebut tiap2 ari memang best la. percakapan tu kan satu doa..

bila gua naik darjah satu, ustazah kat sekolah agama gua betulkan tulisan jawi gua.

"nama kamu Nadirah. jadi guna huruf Dal. kalau Nadhirah baru gune Dhod.
 sampai ke tua lah gua guna huruf dal. bila naik sekolah menengah, semasa sesi taaruf, ade ustaz tanya maksud nama gua. gua pun jawablah dgn konfiden maksudnya berseri2 hidup bahagia tu..

sekali die cakap kat gua,

"bukan maksud nama kamu 'jarang-jarang' ke?"

gua pun pelik. balik rumah, gua bukak kamus bahasa arab. ye, betul lah!! Nadirah=jarang-jarang. Nadhirah baru berseri-seri..

so, maknanya.......


jeng3..terkejut tak?? hahaha

tapi mak gua kata, mak gua amik maksud berseri2 tu.. kalau org tanya, gua jawab yg berseri2 tu..
rasanya tak kisah tulisan rumi camne..tapi tulisan jawi tu kalau boleh kena betul..

kesimpulannya, GUA NAK CARI USTAZAH SEKOLAH RENDAH GUA TU!! grrrr...


jadi, berhati2 ye..orang sekarang suka amik nama up up. ntah ade makna atau tak..


p/s : gua jumpa budak blogger nama Aisyah Nadirah. baru nak berkenalan tapi die tak aktif pulak..kalau sesape ade kawan nama sama ngan gua bgitau ye. gua nak berkenalan. hehe!

23 comments:

thaqibzaki said...

Nama awek gua Aisyah Atika. Motif? Hahahaha. :D

peep said...

name i puteri sabrina salsabila.. haha :P

Akim Iqbal said...

erk. haha

RinsyaRyc said...

hesyy.. kesian u.. >_< apela ustaah tu.. >_<


<---takdep makna...

Eyka said...

gua nama nadirah afiqah..nak berkenalan tak? keh keh keh :P

ShahzCudin said...

hihi..
jarang-jarang..trus rosak nama..
ok la ade maksud..aku smpi skrg xtaw maksud nama aku..

nelly said...

nice name !
:)
nama nelly :

elvy nellysha bt bahaman !

Pendamba Mawar said...

nama kita sama la.haha #tetibe...

Affan said...

hai akak jarang-jarang. eh. hahah

nur amalina athman said...

jarang-jarang hidup bahagia??:)

Cikya said...

ustazah tu nak jaga hati tu... :)

nama gua cahaya petunjuk..
kalau ada rasa gelap, tu cari gua lar..
tak pom call TNB sebab letrik dah kena potong tu.. :P

cha zainol said...

erk. jarang jarang. ngeee :D

Gimi said...

ala mana tau org time nak dftr nama tu yg salah eja...

nama Gimi pun bila dimelayukan da jadi lain...

Haris Khairuddin said...

jadi skrg ni kau mmg 'jarang-jarang hidup bahagia' ke??? huhu. ;p
klu ustazah time matrix aku dulu, dia akan panggil kau 'aisyah nadhirah'. sbb dia kate lebih elok panggil nama yang lagi baik maksud dia.. ;D

msredcheesecake said...

Maksud nama sebenar msred, bercita-cita....

Yanyan said...

heehe nama kita, izyan nadhirah! :D

Shawn Razaleigh said...

nampak gayanya tadak maksudlah nama org puteh gua. hahahai

Rosalia said...

nak pilih nama pn ssh kan sbb kne baik2 supaya kita semua jd baik :) insyaallah.

Penyu said...

nama gua Nur Aisyah Nadirah Nyu. Selamat berkenalan kat kau. opsss

safwan seth said...

jarang-jarang? gua dah pikir lain daa

NadiRah said...

erkkk...
nadirah farhana..
maksudnya nama nad = jarang2 gembira???? arrrhhhh!!!!!

aisyah nadhirah said...

name sy nur aisyah nadhirah ...lbey kurg la 2 kn..just de 'nur' kt dpn 2...hahahahaha xcited plak jmpe org nme same...

Anonymous said...

Betul tu nadir maksudnya 'jarang2' @ 'rare'.. sbb tu dlm sains ada istilah gas nadir.

Nazirah asal dari 'nazaro' atau 'kelihatan' jd nazirah ni mcm 'jelas terlihat@berseri2'

 

Copyright © 2013 | Aesya Zealous | by Cik Bulat