Friday, August 5, 2011

Wallahua'lam

Assalamualaikum wbt.. sempena hari jumaat, penghulu segala hari, gua nak cerita sikit pasal perkataan Wallahua'lam (Allah lebih mengetahui).. yang baik jadikan amalan, yang tak baik jadikan teladan.. kita sebagai manusia sering buat silap dan dari situlah kita belajar supaya tidak mengulanginya pada masa hadapan.. haaa, pergh betul ayat gua. ko mampu?

masa gua sekolah menengah dulu, ustaz gua ada tanya satu soalan. lebih kurang begini la...
kami semua garu2 kepala. tak tau. gua pun garu jugak. perlahan2 jela. kang kalau ganas2 terbukak tudung aku sape mau tanggung malu? hakuu jugakk..

tetibe ade sorang budak kelas gua jawab...
sejurus selepas itu, tanpa kata apa2, ustaz tu angkat buku dan barang2 die, keluar kelas...
gua pun pelik. semua orang pun pelik. semua dah tercengang. ehh, kita buat ustaz marah ke?

rupa rupanya, ustaz tacing disebabkan kitorang jawab WALLAHUA'LAM.. salah guna perkataan itu. guna bukan pada tempatnya..

'Wallahua'lam' ni kita tak boleh guna sesuka hati kita saje. hanya perkara2 yang betul2 kita tak tau dan hanya Allah saja yang tahu je boleh guna.. benda jaring2 kat jambatan pulau pinang tu kita boleh tau kalau kita kira. betul tak? haaa kan... baru ko tau....

kita tengok orang zaman sekarang, sikit2 wallahualam..

"weh, agak2 ramai tak yang beratur nak beli eskrem kat mcD sana tu?"

"wallahualam.."

haaa tak boleh tuuu..kita boleh berusaha dan pergi tengok sendiri ramai ke tak...betul tak?

sama juga dengan perkataan INSYAALLAH (dengan izin Allah). kita takleh cakap sesuka hati kalau kita tak berusaha.. kita kene berusaha jugak utk buat atau dapat sesuatu. jangan cakap sahaja..


haaa amek ko 15 keping aku letak. ko mampu? hakhak!

itu saja.. kalau salah tolong tunjukkan! :)



selamat berpuasa! zassss~


p/s: masih mencari erti dan memahami maksud wallahua'lam sebenar..

29 comments:

haikalblank said...

hahaha aku tiba2 terbayang kertas peperiksaan dipenuhi satu ayat sahaja. kah3....

Noorul Amera Adnan said...

eh btol la setuju2 heeeeeee :P

Nurhasliza Jeffry said...

Baru tau. Selama ni, kekadang dok main sebut je perkataan tu. Huhu. Good entry. TQ ye. =D

muhamadsufian89 said...

ye bagus ustazah aesya. suke2. hehe

trigyy said...

nice sharing.. slmat b'puasa..

H.J said...

boleh je aku rasa sebut wallahu a'lam...hehe

Gee said...

huhu..kalau aku jadi cikgu pn touching gak..huhu

Anis Adila Aris said...

boleh lak si kawan tu terpikir nk jwb cmtu

Mila Ahmad said...

setengah org xtau maksud tp main sebut je ...

yaya | mohd said...

awk,.thnx yer sbb share :)
gud information <3

kaizen said...

@haikalblank

aku bleh bayang cemane jwpn ko tuh...

Far8 budak baik said...

hahahaha cepat lah tacing
ustat tuu..
dy patut nye bagi can la..
name pun budak sekolahh..
agagaga

saya cello191 said...

owh..gitu ae..baru taw~~
^^

NuR si CiKGu RiBeNa said...

alhamdulillah
dpt gak ilmu arini dari aesya.
menarik cara penceritaan tu dgn doodle.
love it!

einz miszmessy said...

pengalaman yg best...tumpang shuke ye....hehehe

einz miszmessy said...

pengalaman yg best...tumpang shuke ye....hehehe

J.Syazwana said...

owh baru taw.
hehehe

mekasih budazah
kui kui :P

AesyaZealous said...

@Nurhasliza Jeffryno problem :)

@Noorul Amera Adnanhee stuju2

@haikalblankhaha 0 markah utk lu

yad'z said...

oh..

AesyaZealous said...

@Mila Ahmadbetul2..tgk nama mila ahmad mesti teringat melda ahmad.wahahaha

@Anis Adila Arisdah terbiasa, xreti jwb je ckp wallahualam..huhu

@Gee kann.. tacing2..hehe

@H.J hehe

@trigyycmt pose gak

@muhamadsufian89suke sy ke?hhahahha

AesyaZealous said...

@J.Syazwanabudazah? ceyt!! haha

@einz miszmessy heee :)

@saya cello191hehe

@Far8 budak baikhaha..xpe2..awal2 la patut diajar begitu..

Bella Bell said...

ok.. baru saya tahu.. tQ :)

Syat0za Zai said...

oh,, begitu.. terima kasih kak :D

nazirulhazwan~ said...

betol, bebudak skang memang suke men sebut je. harem, ilmu kurang bebenor

fahmie firas said...

btol sgt tu.. kalau org tanya semua benda kalau boleh nak WALLAHUALAM jer..

Salam kenal,
nice blog,
done following you,
Kalau free jemput singgah ke blog saya,
Bagi komen and nasihat ok.
http://fahmiefiras.blogspot.com/

~Nur Zulaiha~ said...

insyallah 2 janji kpda ALLAH kann...

nub said...

yes. aku dah dapat jawapan utk dijawab exam nanti. harhar

adan said...

selalunya wallahualam digunakan bila kita tak tahu pasal hukum hakam..

1st time singgah sini.. salam kenal.

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

gud.. thumb up la.. mcm bersyukur gak.. bukan hanya mengucap syukur.. tapi kene beramal sekali.. mean tunaikan kwajipan kepada Nya

 

Copyright © 2013 | Aesya Zealous | by Cik Bulat